Cetatea antică Albeşti

Cetatea antică Albeşti

De câteva zeci de ori mai mică decât marile cetăți antice de pe litoral, așezarea fortificată de la marginea comunei Albești este considerată de arheologi drept unul dintre cele mai importante situri din întreagă țară. Fortul grecesc a fost descoperit din întâmplare de un profesor aflat în excursie cu elevii săi. Zidurile, cu o grosime între 1,20 și 1,60 metri, erau impenetrabile pentru atacatorii acelor vremuri.” Nicolae Alexandru.

La mai bine de două milenii de la construcția sa, fortul le ridică mai multe semne de întrebare constructorilor. Zidurile sunt compuse din blocuri mari de piatră, care nu sunt legate cu nici un liant între ele. Dilema este cu atât mai interesantă cu cât fortul era apărat de un turn înalt de câțiva metri, iar întreagă construcție a fost ridicată pe marginea unei văi.

Arheologii vehiculează ipoteza prelucrării aproape perfecte a laturilor cuburilor de piatră, care, datorită greutății proprii, s-au „lipit” perfect unele de altele și a rezultat astfel un zid masiv. Soluția, rudimentară comparativ cu modul de construcție a marilor cetăți din aceeași perioadă, a generat însă o rezistență incredibilă a întregii structuri. „Zidurile, cu o grosime cuprinsă între 1,20 și 1,60 metri, erau impenetrabile pentru atacatorii acelor vremuri”, a precizat Nicolae Alexandru, arheolog în cadrul Muzeului Callatis Mangalia și unul dintre cercetătorii care au lucrat la așezarea fortificată.

Ultima actualizare: 15:29 | 19.09.2024

Sari la conținut